3
1
0
Kerst-webheader
EdamVolendam-CecileMooijerZAAQ
EdamVolendam-WesselsRolluikenZAAQ
ZeevangOndernemers-TrouwenmetManon
ZeevangOndernemers-WimDoets
Ondernemer-in-de-spotlight
KennisMakenMet-Remco
Milatz
Simkopaint-3-generaties-koning
ReneMeijer
Ondernemend-op-pad…-1024x614
RonaldWouda
Verstand-van-bloem-en-plant
Een-mooi-einde
Metaalbewerker
slager-768x461
Martin-Wouda
DominiqueBeets_Hairstyling-Dominique
EstherOphoff-SchermerWijnkopers-1024x467
Gerard Sens Behang- en Schildersbedrijf - zeevangsondernemers.nl
Albin
previous arrow
next arrow

Een mooi einde

Geplaatst op:

Mensen een mooi en waardig afscheid geven, dat is de roeping van zelfstandig uitvaartverzorgster Carola Vriend. Het is een bijzonder vak waar geen ruimte voor vergissingen is, vertelt de onderneemster.

Nadat Carola succesvol de hbo-opleiding Business Administration aan de Hogere Hotelschool Amsterdam had afgerond, ging zij aan de slag als marketeer bij een uitgeverij. ‘Ik vond het werk heel leuk, maar ik miste toch de afwisseling. Vijf jaar geleden kwam ik in aanraking met het werk in de uitvaartbranche, want de tante van mijn man is ook uitvaartverzorgster. Ik liep met haar mee en als snel wist ik dat dit wel iets voor mij was. Ik ging in dienst bij een grote uitvaartverzorger in Noord-Holland, maar op een gegeven moment werd de organisatie groter en groter en voerde het economische aspect steeds meer de boventoon. Dat paste niet bij mij, dus daarom besloot ik om in augustus 2019 voor mezelf te beginnen.’

Carola: ‘Ik houd niet van het drukke-agenda-gevoel’

Plekje bemachtigd

‘Toen ik net voor mijzelf startte, heb ik veel tijd en energie in mijn website, en de vindbaarheid daarvan, gestoken. Inmiddels heb ik het meer van goede mond-tot-mondreclame. Of dat ik binnen een familie terugkeer vanwege een tweede overlijden. Ik durf te zeggen dat ik mijn plekje binnen dit werkveld heb bemachtigd. Als zelfstandig uitvaartverzorger moet je het hebben van je persoon, van wie je bent. Dat is anders dan bij een organisatie. Ik behandel mijn klanten met persoonlijke aandacht en in alle rust. Ik houd niet van het drukke-agenda-gevoel.’

Vaak wordt gedacht dat mensen niet vrij zijn om een uitvaartverzorger te kiezen als zij bijvoorbeeld een bepaalde verzekering hebben afgesloten. ‘Dat is dus niet waar, want je hebt daarin een vrije keuze. Iedereen mag zijn eigen uitvaartverzorger kiezen en ik vind het heel belangrijk dat mensen dat weten.’

Inleefvermogen

Deze job wordt weleens vergeleken met een kraamverzorgster. ‘Ook die staat heel dicht bij een familie in een heel belangrijke periode in het leven. Samen met de nabestaanden werk ik naar een mooi afscheid toe. Ik merk vaak dat de naasten tevreden en opgelucht zijn op de dag van de uitvaart. Dat geeft mij voldoening, als ik zie dat zij op een goede manier afscheid hebben genomen. Ik houd ervan om mensen te ontzorgen en hen een luisterend oor te bieden.

Het is emotioneel werk, maar ik kan er goed mee omgaan. Omdat ik in mijn eigen omgeving werkzaam ben, krijg ik weleens te maken met bekenden van mij. Dat is lastig, want dan krijg ik ook te maken met mijn eigen emoties. Situaties waarbij het om kinderen of jonge mensen gaat zijn ook moeilijk. Of ik het nou wil of niet, maar dat betrek ik op mijzelf. Dat zorgt er wel voor dat ik mij goed kan inleven en ik denk dat dat mij ook zo toegewijd maakt.’

Geen vergissingen

Een uitvaart moet in één keer goed gaan. ‘Je kan het natuurlijk niet overdoen. De druk die daarbij hoort, voel ik elke keer weer. Dat is ook goed, want dat houdt me scherp en zorgt ervoor dat ik goed over alles nadenk. We moeten niet voor verrassingen komen te staan. In dit werk is er geen ruimte voor een vergissing.’

 

Tekst: Roos Bähr  |  Beeld: Christy Rijser

© Zeevang Ondernemers 2024
Ontwerp: De Reclamestudio | Realisatie: Pixel Webdesign