3
1
0
Kerst-webheader
EdamVolendam-CecileMooijerZAAQ
EdamVolendam-WesselsRolluikenZAAQ
ZeevangOndernemers-TrouwenmetManon
ZeevangOndernemers-WimDoets
Ondernemer-in-de-spotlight
KennisMakenMet-Remco
Milatz
Simkopaint-3-generaties-koning
ReneMeijer
Ondernemend-op-pad…-1024x614
RonaldWouda
Verstand-van-bloem-en-plant
Een-mooi-einde
Metaalbewerker
slager-768x461
Martin-Wouda
DominiqueBeets_Hairstyling-Dominique
EstherOphoff-SchermerWijnkopers-1024x467
Gerard Sens Behang- en Schildersbedrijf - zeevangsondernemers.nl
Albin
previous arrow
next arrow

Interview Jan Piet en Anja Nuijens van Metaaltechniek J.P. Nuijens B.V. te Oosthuizen

Geplaatst op:

Vraag van Mart de Waard aan Jan-Piet Nuijens:
Mart wil exact weten van Jan Piet hoe zijn bedrijf is ontstaan. Dus van het prille begin.

Antwoord Jan-Piet:
Ons bedrijf is ontstaan in 1985. Ik werkte al in het metaal en stond daarnaast ook als koopman op de markt. Ik wilde niet meer voor een baas werken en dus ben ik mijzelf gaan verhuren als bedrijfsleider aan Staalbouw Purmerend. Uiteindelijk, toen het daar wat minder draaide, zijn we echt voor onszelf begonnen. Anja liet ik dan weleens achter op de markt omdat ik moest lassen, stond ze daar als 16-17 jarige. Ik sprak toentertijd met Sjors Vroom en vroeg of hij een pandje wist en een week later zaten we samen in de auto, onderweg naar Vroom Zuid Oost Beemster aan de Purmerenderweg. In het pand van Vroom heb ik tot 2004 gezeten. Eerst met alleen mijn vrouw Anja en daarna hadden we al snel een paar personeelsleden.

Voordeel was ook dat we meteen een leuke klant hadden aan Vroom. We deden ontwikkeling en laswerkzaamheden voor Vroom. Daar kwam al snel bij dat we ook voor de levensmiddelenindustrie gingen werken. Dat bleek een goede zet want inmiddels zijn we uitgegroeid tot een belangrijke speler in de ontwikkeling van machines en intern transport voor bijvoorbeeld snoep- en koekjesfabrieken. Ook de Mc Donalds is een belangrijke klant voor ons waar we alles op gebied van inrichting kunnen maken, als het maar metaal te maken heeft. Ook voor ziekenhuizen, kleine klanten, privépersonen of wat voor bedrijven dan ook. worden bij ons met alle egards geholpen Bijvoorbeeld wanneer u een echt mooi hand gesmeed sierhekwerk nodig heeft, kan dat bij ons, niets is Metaaltechniek J.P. Nuijens B.V. te gek, het wordt op maat voor u gemaakt.

Anja: “In 2004 hebben we op onze huidige plek, een stuk grond gekocht en hebben we ons pand gebouwd. Dat staat nu dus een jaar of tien en we draaien inmiddels weer naar tevredenheid. We hebben magere jaren gekend maar inmiddels hebben we geen reden meer om te klagen, dat doen we dan ook maar niet. We zijn wel wat voorzichtiger geworden, zakelijk gezien dan. We hebben de crisis op onze eigen manier overleefd. We hebben geld vanuit privé in de zaak gestopt en we hebben een offer aan het personeel gevraagd, iets dat je niet zomaar doet. Daar zijn we ze dankbaar voor, dat onze mannen ons op die manier hebben geholpen. Momenteel is de concurrentie soms hevig, sommige bedrijven werken zelfs onder de kostprijs. Dan hebben ze honger maar daar proberen wij niet aan mee te werken.

Jan Piet: “Dalen in zakelijk opzicht hebben mijn vrouw Anja en ik gekend maar zeker ook qua gezondheid. Ik ben een aantal jaren, wat leek na een simpele operatie, uit het ziekenhuis gekomen met een behoorlijke burn – out. Net of dat er uit kwam na de narcose van de operatie. Ik was helemaal de weg kwijt en ik denk dat het door het harde werken van de jaren daarvoor, er uit is gekomen. Ik had zes weken niet geslapen, dat doet wel wat met je hoor. Gelukkig heb ik een vrouw die vanaf het begin af aan in het bedrijf meedraaide, dus die weet overal van en heeft de zaak gelukkig, met Frank Hoff, draaiende kunnen houden. Ik ben ze daar, tot op de dag van vandaag, zeer dankbaar voor. Net als het overige personeel overigens want als ik hen niet had gehad, dan hadden we ons bedrijf nu niet meer gehad vrees ik. Gelukkig is alles weer op de rit en is alles beheersbaar, al heb ik wel leren luisteren naar mijn naaste omgeving zodat ik op tijd afstand kan nemen.

Jan-Piet: “Ons bedrijf is gevestigd aan de Ambachtsweg, het industrieterrein te Oosthuizen. Het pand aldaar is net groot genoeg, soms moeten we creatief omgaan met de ruimte die we hebben want soms hebben we iets teveel werk voor de ruimte die we hebben, maar gelukkig lost het zich vanzelf iedere keer wel weer op. Met 12 personeelsleden in dienst is het goed te doen in ons huidige pand”.
Metaaltechniek JP Nuijens maakt alles op gebied van metaal, of het nu Rvs, Staal is, of aluminium, het maakt ons niets uit. Er wordt meegedacht met de klant en dat is de kracht van Metaaltechniek J P Nuijens. Ze denken zelfs mee met bedrijven die uiteindelijk met een ander in zee gaan. Jan-Piet: “je ziet op termijn deze klant weer terug komen en kiezen ze toch weer voor ons, het meedenken en het ontwikkelen is juist het mooie van ons bedrijf. Jan-Piet houdt het meest van uitdagende klussen, klussen die je moet uitdenken en ontwikkelen.

We bestaan volgend jaar 30 jaar en dat houden we vol door zelf ook mee te werken, efficiënt te zijn. Anja heeft zelfs meegewerkt in de werkplaats, overall en handschoenen aan en gaan met z’n tweeën. Anja: “soms staan we weleens met z’n tweeën in de werkplaats en dan denken we: Jeetje, wat hebben we het mooi he, ooit met FL. 4000,00 begonnen, met helemaal niks dus”. Jan-Piet vertelt dat hij ooit met FL. 4000,00 van zijn schoonvader is begonnen. Om de eerste investering te doen. Dat was toen heel veel geld maar dat geld is tot op de laatste cent terugbetaald.

Jan-Piet is 56 jaar en Anja is 50 jaar. Beiden denken ze nog niet aan stoppen, ook omdat er vermoedelijk geen opvolgers in de familie zitten maar dat zien ze dan wel weer. De kinderen (Petra van 17, Marloes van 24 en Rene van 20 jaar) zullen het bedrijf waarschijnlijk niet overnemen. Maar dat is een zorg waar ze nog niet mee bezig zijn.

Verder gaat het gesprek over hen beide en hoe ze met elkaar omgaan. Ze zijn er voor elkaar, hebben veel meegemaakt samen, zowel positief als minder positief. Als ze over elkaar spreken komen er twinkelingen in de ogen, geconstateerd door Albin zelf.

Anja: “Ik kan nog steeds blij worden als Jan-Piet het pad op komt. Zelfs toen ik een keer met mijn zus Riet op vakantie was, kreeg ik na twee dagen al heimwee naar Jan-Piet”.

Jan-Piet is zichtbaar blij als Anja dit zegt en Jan-Piet vult aan: “Geldt ook voor mij hoor, als ze er aan komt, spring ik op om de deur meteen open te doen”.

Beiden geven aan erg trots te zijn op elkaar, hoe ze het voor elkaar hebben gekregen en wat ze bereikt hebben. Vrijwel in één adem wordt gezegd dat beide oud met elkaar zullen worden, hoe mooi is dit voorbeeld.

Op de vraag aan Anja en Jan-Piet wie we de volgende keer moeten interviewen, wordt eerst nagedacht onder het genot van een sigaretje. Uiteindelijk komt het hoge woord eruit en kon niemand anders worden bedacht dan Gerard Sens, één van de schildersbedrijven van Zeevang. Jan-Piet wil dolgraag weten hoe Gerard zijn werk regelt wanneer het opeens stort van de regen of dat het een week regent maar toch een buitenklus heeft. Gerard, we zijn benieuwd.

© Zeevang Ondernemers 2024
Ontwerp: De Reclamestudio | Realisatie: Pixel Webdesign