3
1
0
Kerst-webheader
EdamVolendam-CecileMooijerZAAQ
EdamVolendam-WesselsRolluikenZAAQ
ZeevangOndernemers-TrouwenmetManon
ZeevangOndernemers-WimDoets
Ondernemer-in-de-spotlight
KennisMakenMet-Remco
Milatz
Simkopaint-3-generaties-koning
ReneMeijer
Ondernemend-op-pad…-1024x614
RonaldWouda
Verstand-van-bloem-en-plant
Een-mooi-einde
Metaalbewerker
slager-768x461
Martin-Wouda
DominiqueBeets_Hairstyling-Dominique
EstherOphoff-SchermerWijnkopers-1024x467
Gerard Sens Behang- en Schildersbedrijf - zeevangsondernemers.nl
Albin
previous arrow
next arrow

Interview Martin Wouda van Installatiebedrijf Martin Wouda

Geplaatst op:

Op het moment dat ik binnen kwam bij Martin thuis merkte ik meteen dat ik bij een installateur binnenkwam, wat was het lekker aangenaam warm in huis. Eerst een praatje pot over van alles en nog wat en daarna over het bedrijf, inmiddels 27 jaar oud.

Martin (inmiddels 57) geeft aan dat hij al van jongs af aan in het installatievak zit. Hij is rond zijn 18e jaar begonnen bij Pasterkamp in Oosthuizen. Daar heeft Martin veel geleerd en na 12 jaar vond Martin het tijd om voor zichzelf te beginnen. Martin geeft aan dat hij via Pasterkamp al diverse opleidingen heeft mogen volgen maar na de start van zijn eigen bedrijf is Martin steeds vooruit blijven gaat in de ontwikkeling en opdoen van kennis. Ook vrouw Ursula (51) werkt in het bedrijf en heeft indertijd zelfs haar middenstandsdiploma gehaald nadat ze haar baan als tandartsassistente had opgezegd. Zo konden ze beide voor het bedrijf gaan en is het gegroeid tot wat het nu is.

Installatiebedrijf Martin Wouda is gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met water, gas, dakbedekking, warmtepompen en riolering. Over de warmtepompen straks meer maar over dakbedekking geeft Martin aan dat ze een nieuw soort dakbedekking hebben. Dat is gemaakt van een speciaal soort rubber waar geen vlam meer voor nodig is om te verwerken. Zonder vlam is natuurlijk veel ongevoeliger voor brand, wat je regelmatig leest dat door dakdekkers een brand is ontstaan.

Voor zowel zakelijke klanten als particuliere klanten staan dagelijks 6 personeelsleden klaar om onderhoud te doen, storingen op te lossen of om “gewoon” een mooie nieuwe badkamer te maken.

De klantenkring van Martin bevindt zich eigenlijk door heel Noord-Holland. Martin: We hebben een 24 uurs service. Als een klant belt met een probleem, ga ik meestal zelf omdat ik mijn personeel niet tot s avonds laat wil belasten. Ze moeten er de volgende dag weer staan namelijk. Ik zelf ook natuurlijk maar dat hoort nou eenmaal bij het runnen van een eigen zaak. Als de klant belt dat er een storing is die niet kan wachten, probeer ik het meteen op te lossen of de storing tijdelijk te verhelpen zodat we de volgende dag aan de slag kunnen om het helemaal op te lossen. Soms gaat de telefoon wel tot 22.00 uur en heel soms breekt dat weleens op. Werk-weken van 85 uur zijn geen uitzondering maar daar hebben we erg veel plezier van om het bedrijf te runnen zoals het nu is. In de crisistijd hebben we het best lastig gehad en heb ik, tot onze grote spijt, 1 personeelslid moeten ontslaan. Dat viel best wel zwaar maar uiteindelijk is alles in goed overleg gegaan. In de crisis hebben we onze kansen verlegd en zijn we meer in badkamers gegaan. We hebben ons toen nog meer gespecialiseerd in het verbouwen van badkamers. Voor een nieuwe badkamer kun je dus ook bij ons terecht en verzorgen we dit tot in de puntjes.

En dan is het weer een praatje pot, een biertje komt op tafel en als we niet uitkijken wordt het straks nog gezellig tijdens het interview. Tja, Martin geeft aan dat hij momenteel best wel een zorg heeft, de zorg voor zijn oudste broer Jack, die de ziekte PLS heeft. Dat is een ongeneeslijke spierziekte. Martin: Het is zo schrijnend om te zien dat je broer zoiets overkomt. Hij deed vroeger alles in huis, was een harde werker voor zijn bedrijf en kan momenteel niet heel veel meer. Toch is het mooi om te zien hoe Jack zich blijft inzetteen als bijvoorbeeld leider van de heren 35+ van VV Oosthuizen en ook is het mooi om te zien hoeveel humor Jack nog heeft, ondanks zijn ziekte. Het zit in zijn bloed om door te gaan tot hij echt niet meer kan. Overigens geldt dat voor iedere Wouda, we gaan doe tot we er bij neer vallen.

Ik vraag aan Martin of ik bovenstaande mocht opnemen in het interview. Dat mocht want het is een dikke vette duim naar Jack, hoeveel doorzettingsvermogen en kracht hij heeft dat hij door gaat met wat hij wel kan. Ook maakt het deel uit van het leven van Martin en Ursula, dus ja, het mocht zeker genoemd worden.

Installatiebedrijf Martin Wouda telt zes personeelsleden, te weten:
Martin Wouda, offertes, administratie, monteur
Vrouw Ursula, administratie en haal-breng klussen
Elroy Vlaar, monteur
Marcel Bessem, monteur
Dokan Turan, monteur
Bryan Wouda, monteur.

Martin:
De bedoeling is dat onze zoon Bryan in de toekomst verder gaat met het bedrijf. Hij krijgt van ons de kans en als hij het zou willen zou dat mooi zijn. Ik zal hem daarbij voor 100% helpen want ik ga toch door tot ik niet meer kan. Bryan is 21 jaar en werkt al bij ons, hij gaat binnenkort niveau 4 doen zegt Martin vol trots. Voor dochter Denise (25 jaar) is dit vak/bedrijf geen optie. Zij heeft een mooie baan waar ze zich op een mooie manier ontwikkelt, maar we zijn niet minder trots hoor.

Door het geklets heen vergeten we de tijd maar is het onderwerp van Rene de Boer (De Oude School) nog niet aan bod gekomen.
Martin geeft uitleg over warmtepompen. Warmtepompen worden al zo’n 90 jaar geproduceerd, vooral in Scandinavische landen. Vanaf 2008 is het bij Martin Wouda ook geïntroduceerd. Zowel de grond gebonden warmtepompen als de lucht water warmtepompen is een specialisme van Martin en z’n mannen. Beide soorten pompen kunnen van A tot Z worden geïnstalleerd. Martin: Eenvoudig is het niet hoor Albin. Iedere pomp is maatwerk, het is net een maatpak. Het hangt af van de soort / mate van isolatie, de grootte van het huis en de wens van de klant. Daarom wordt iedere pomp door ons uitvoerig besproken met de klant en geleverd geheel naar wens van de klant. Wanneer je een oude, niet geïsoleerde schuur wilt verwarmen met de warmtepomp, reken dan niet meteen op rendement. Eerst de randzaken zoals isolatie aanpassen.

De warmtepompen worden al geïnstalleerd vanaf ongeveer € 8.000,00 en gaan tot ongeveer
€ 14.000,00. Dat is veel geld maar lijkt als investering niet zo heel veel. Je hebt een voordeel van ongeveer 80 a 90% en je investering heb je na gemiddeld 10 a 12 jaar terugverdiend. Het is daarnaast schoon en goedkoop. Niet voor niets hebben we best wel veel pompen geplaatst, tot tevredenheid van onze klanten. Hoe mooi is het, in de winter verwarmen en in de zomer koelen met de warmtepomp.

Er is niets gelogen aan de aangename warmte in het huis van Martin en Ursula. Het huis wordt verwarmd door een warmtepomp en dat verschil merk je. De hele avond was het aangenaam warm. Dit was iets wat mij meteen opviel toen ik binnen kwam.

Wie mag ik de volgende keer interviewen?
Martin/Ursula: Dat mag Lisa worden van “Het wapen van Middelie”. We willen weten hoe het eerste jaar als onderneemster bevalt.

© Zeevang Ondernemers 2024
Ontwerp: De Reclamestudio | Realisatie: Pixel Webdesign