3
1
0
Kerst-webheader
EdamVolendam-CecileMooijerZAAQ
EdamVolendam-WesselsRolluikenZAAQ
ZeevangOndernemers-TrouwenmetManon
ZeevangOndernemers-WimDoets
Ondernemer-in-de-spotlight
KennisMakenMet-Remco
Milatz
Simkopaint-3-generaties-koning
ReneMeijer
Ondernemend-op-pad…-1024x614
RonaldWouda
Verstand-van-bloem-en-plant
Een-mooi-einde
Metaalbewerker
slager-768x461
Martin-Wouda
DominiqueBeets_Hairstyling-Dominique
EstherOphoff-SchermerWijnkopers-1024x467
Gerard Sens Behang- en Schildersbedrijf - zeevangsondernemers.nl
Albin
previous arrow
next arrow

Interview met Esther Ophoff-Blom van Schermer Wijnkopers & Distillateurs uit Hoorn

Geplaatst op:

Bij binnenkomst thuis in Middelie bij Esther Ophoff-Blom kreeg ik niet de kans om met de vraag van Hilda te starten. Esther begon meteen vol enthousiasme haar verhaal over hun bedrijf, haar leven en hun gezin. “Even” een interview afnemen was dan ook niet aan de orde. Het was verre van vervelend want ik heb Esther meteen van een hele leuke kant leren kennen en hoop dit over te kunnen brengen op onze leden.

Esther geeft aan dat ze op dit moment al druk in de weer zijn voor kerstpakketten. Ja, u begrijpt het goed, kerstpakketten. In februari is namelijk een belangrijke beurs voor leveranciers van kerstpakketten. Daar denkt de gemiddelde ondernemer niet meteen over na maar als je in de wijnen zit, ben je dus ver in voren aan het denken. De eerste orders voor kerst komen dan ook meestal al in maart.

Aan de mooie grote houten eettafel zijn we inmiddels druk in gesprek over het bedrijf van Esther maar eerst vertelt ze iets over zichzelf. Esther is al jaren samen met haar echtgenoot Peter Ophoff. Peter heeft zelf ook een bedrijf maar dan in de klimaattechniek, heeft ongeveer 55 personeelsleden in dienst bij zijn bedrijf (Bennink Klimaattechniek Amsterdam) dat in 1857 is opgericht. Ze hebben samen twee kinderen, Laura van 23 jaar en Claire van 20 jaar.  Beide studeren maar Claire heeft zelfs al een bedrijfje opgestart. Hoe vroeg en hoe mooi kun je beginnen als ondernemer.

Esther is mede-eigenaar van Schermer Wijnkopers & Distillateurs. Haar zus Tanja met haar man Martin en zij zelf zorgen ervoor dat er jaarslijk zo’n 150.000 flessen wijn de deur uit gaan naar hun relaties, klein of groot maar ook dat aantal gedistilleerd gaat er jaarlijks de deur uit. Ze hebben erg veel slijters als klanten maar ook in de horeca en bedrijven die relatiegeschenken willen, zijn bij hen aan het goede adres: “We kunnen namelijk vanaf 72 flessen een geheel eigen opdruk maken. Dat doen we zelf en is ook een specialisatie van ons. We zeefdrukken op de kruik of op de fles. Daar haal je zoveel voldoening uit omdat je iets persoonlijks maakt voor de klant en de klant daar blij mee kunt maken.”

Ik hoor zelfs namen als Makro en Hanos voorbij komen in de klantenkring. Dat is behoorlijk wat als dergelijke bedrijven om de hoek komen. Naast de grote hoeveelheid wijnen, worden ook eigen producten gemaakt in hun eigen distilleerderij. Ze maken zelf jenevers, bitters, likeuren, kruidenbitters, kruidige likeuren, likorettes, BoerenJongens (zelfs in emmers van 10ltr!), advocaat, glühwein en Dry Gin.

De boeren jongens wordt door heel Nederland geleverd aan Pannenkoekboerderijen. Hun kwaliteit staat bekend in deze wereld terwijl veel mensen dat niet weten: “Dit lijkt een vergeten handel maar wij zijn hier al jaren actief in”.

 

 

Hoe is Schermer Wijnkopers & Distillateurs ontstaan en vertel eens iets over je bedrijf?

“In 1782 is de eerste generatie van de familie Schermer gestart met wijnkopen en distilleren. Dat is steeds van vader op zoon verder gegaan. Mijn vader werkte al jaren voor het bedrijf en kon het in 1982 overnemen. Dat hebben mijn ouders dan ook gedaan en hebben jarenlang keihard gewerkt. In het jaar 1997, ik had al diverse studies gedaan en diverse banen gehad, werd ik door mijn moeder gevraagd of ik weleens wat wilde helpen zo hier en daar. Tuurlijk, dat doe je voor je moeder dacht ik toen. Ik ben alleen nooit meer weggegaan want van hand en spandiensten kwam een fulltime job binnen het bedrijf. Natuurlijk ben ik nu blij dat ik dat toen, meer dan 20 jaar geleden, heb gedaan. Ik kan nu zeggen dat ik mede-eigenaar ben van een heel mooi bedrijf waar ik vol trots mee door ga. Helaas is mijn moeder veel te vroeg overleden. Ze is slechts 66 jaar oud geworden. Maar de dag nadat we definitief afscheid van mijn moeder hadden genomen waren we alweer aan het werk. Het bedrijf moet door. Je kunt niet anders, ook al zit je in de sneltrein. Inmiddels is mijn vader ook uit het bedrijf en geniet hij nog volop van ons hoe we het in het bedrijf doen. Mijn vader wordt wel nog veel gevraagd als wijnkenner. Mijn vader weet zo ongelofelijk veel van wijn, dat hij één van de drie makelaars / taxateurs van Nederland is. Hoe mooi is dat om over je vader te mogen zeggen. Daar ben ik zo trots op.”

Esther heeft een avondvullend programma wanneer ik haar de vraag stel over het bedrijf. Ze weet er ook best veel van. Waar ik dacht er wel een beetje verstand van te hebben werd ik meteen terug gefloten toen ik het over een “wijntje” had. Wow, het blijkt “een glas wijn” te zijn. Na 1000 maal excuses (geaccepteerd) gaat het verhaal erover dat ze altijd rechtstreeks bij de producent hun wijnen kopen. Dat gebeurt in vele landen maar waar voornamelijk inspiratie wordt opgedaan is de wijnbeurs in Düsseldorf, “Pro Wine”. Daar komen alle wijnen over de hele wereld bij elkaar. Esther geeft aan dat ze zelf voornamelijk wijnen importeren vanuit Zuid-Europa.

 

 

De boodschap van Esther met haar liefde voor wijn is duidelijk: “Als je van lekker eten houdt, ga dan niet alleen voor het lekkerste eten maar ook voor de lekkerste wijn, die combi is zo mooi”. Je kunt best een goede wijn halen bij een supermarkt maar laat je dan wel adviseren, eventueel eerst bij een slijter. Je kunt beter een wijn hebben van een rank waar maar twee trosjes aan komen dan van een industriewijn. Dat verschil merk je volgens Esther wel degelijk.

Eindelijk tijd voor het antwoord op de vraag van Hilda: Je runt met je familie een ambachtelijk bedrijf “Schermer Wijnkopers en Distillateurs”. Je verkoopt “wijnen uit de nieuwe oude wereld”. Kun je daar meer over vertellen en hoe is het gekomen dat is een expertise van jullie is geworden”?

Antwoord van Esther: “Dat komt door mijn vader die begonnen is deze wijnen te importeren. Mijn ouders zijn daar in 1960 voor het eerst naar toe gegaan op vakantie en zo hebben wij allen een voorliefde gekregen voor wijn uit voormalig Joegoslavië. Wijn komt van oorsprong uit Georgië en Kaukasus en is met de Grieken verder in Europa gekomen. Pas nadat de Romeinen legioenen gingen vestigen in de rest van Europa is de wijnbouw verspreid. De Balkan is dus de oorsprong en niet uit Frankrijk dus zoals zo veel mensen denken. Ook wij komen nu vaak en graag in o.a. Kroatië.”

Schermer Wijnkopers & Distillateurs levert landelijk. Cor Hottentot uit Oosthuizen werkt al 46 jaar bij hen en brengt zonder ook maar 1 schade gereden te hebben, alle producten door het hele land.

Leuk te horen dat een klant uit Emmen (mijn geboortedorp) zelfs meerdere keren per jaar naar Hoorn komt om de glühwein van Schermer te komen halen. Dat zegt wel iets over de kwaliteit van de producten en de gunfactor van het bedrijf.

 

Wie zullen we de volgende keer interviewen?

Esther: “Dat wordt Dominique. Ik vind het zo knap wat ze doet en maatschappelijk betrokken is bij mensen die een haarprobleem hebben. Do: Hoe heb je je zo goed kunnen specialiseren  in haarstukken voor mensen die ziek zijn? Wat een mooie drijfveer heb je.“

Esther, dank voor je gastvrijheid, je mooie verhaal en tot snel in je winkel in Hoorn aan de Geldelozeweg 47 in Hoorn.

 

Tekst:  Albin Zwiers  |  Foto:  Christy Rijser

© Zeevang Ondernemers 2024
Ontwerp: De Reclamestudio | Realisatie: Pixel Webdesign