3
1
0
Kerst-webheader
EdamVolendam-CecileMooijerZAAQ
EdamVolendam-WesselsRolluikenZAAQ
ZeevangOndernemers-TrouwenmetManon
ZeevangOndernemers-WimDoets
Ondernemer-in-de-spotlight
KennisMakenMet-Remco
Milatz
Simkopaint-3-generaties-koning
ReneMeijer
Ondernemend-op-pad…-1024x614
RonaldWouda
Verstand-van-bloem-en-plant
Een-mooi-einde
Metaalbewerker
slager-768x461
Martin-Wouda
DominiqueBeets_Hairstyling-Dominique
EstherOphoff-SchermerWijnkopers-1024x467
Gerard Sens Behang- en Schildersbedrijf - zeevangsondernemers.nl
Albin
previous arrow
next arrow

Interview met Hilda Kwakman van Amica Advocatuur en Mediation

Geplaatst op:

Antwoord op de vraag van Jos Karsten:

Zijn de twee krachten die jou drijven als vermeld op je website; “Het procederen in de rechtszaal als jou arena” en “Zij aan zij werken met mijn cliënt(en) om de weg vrij te maken naar een nieuw en gelukkig leven” sinds de oprichting van Amica Advocatuur op 02-07-2008 (jubileum!) nog steeds dezelfde en hoe hou je krachten op pijl?

Hilda: “Die twee krachten drijven me nog steeds inderdaad. Van de rechtszaal gaat mij hart nog steeds snellen kloppen en voelt voor mij als een arena. Daar zie je een Hilda die niet veel mensen kennen. Wanneer ik in toga de rechtszaal betreed, word ik een vechter om recht te halen”.

Zoals ik Hilda tijdens het interview heb leren kennen, staat ze vol passie en gedrevenheid in haar vak. Hilda is advocaat en mediator. Ze is gespecialiseerd in familierecht, letselschade en contractrechten.

Ze heeft nog dagelijks uitdaging in haar werk. De voorbereiding van rechtszaken bijvoorbeeld. Ze verdiept zich daarbij niet alleen als advocaat van de cliënt in de zaak maar ook verplaatst ze zich in de advocaat van de tegenpartij en in de Rechter. Zo is Hilda voorbereid op vragen van die twee andere partijen en kent ze de zwakheden in haar eigen zaak. Hilda: ”Door onder andere die tactiek te gebruiken heb ik sinds 2008 geen zaak verloren. Wauw, hoe mooi is dat eigenlijk. Ik zie in zaken gewoon alle wegen naar Rome”. Natuurlijk, geeft Hilda aan, heeft het mede met de selectie van de zaak te maken die ze wel of niet aanneemt.

“Ik zou niet iedere zaak zomaar kunnen doen. Wanneer een zaak onredelijk is en tegen mijn gevoel ingaat, kan ik niet als advocaat optreden. Als ik strafrechtadvocaat zou zijn geweest, zou ik geen kindermoordenaars kunnen verdedigen bijvoorbeeld. Dat heeft dan niets te maken met het feit dat ik vind dat iedereen recht heeft op bijstand maar dat is voor mij over mijn eigen grens”.

Zoals Hilda tijdens het interview spreekt over het recht maar ook over haar vak, doet mij beseffen dat ik Hilda liever te vriend wil houden, zo gepassioneerd, gedreven en vol overgave. Ze heeft inmiddels 17 jaar ervaring. Vóór haar studie rechten werkte ze als secretaresse bij een advocatenkantoor. Daar is haar liefde voor het vak ontstaan en zag ze zaken voorbij komen waarvan ze dacht dat ze die zelf wilde gaan doen. Hoe mooi is het om op die manier op te klimmen en jezelf te ontwikkelen. Inmiddels werkt ze al 17 jaar als advocaat.

Ook als mediator treedt Hilda op. Bijvoorbeeld bij een echtscheiding, ze is immers gespecialiseerd in familierecht. Hoe mooi is het door middel van mediation een goede oplossing voor beide te zoeken. Tijdens de mediation neemt ze geen blad voor haar mond en zegt ze wat verstandig is om te besluiten. Dat is voor de cliënt soms confronterend maar treft wel doel. Bij een echtscheiding denken mensen dat ze van elkaar af zijn maar dan begint het nog maar net. Als je kinderen hebt kom je namelijk nooit van elkaar af en dat besef moet soms via iemand anders tussen de oren komen. Als de een het de ander zuur maakt, krijgt hij of zij vanzelf de bal teruggekaatst.

Hilda werk sinds 2001 in haar eigen praktijk, gevestigd in een prachtig kantoor op het industrieterrein in Edam. Hilda is geboren in Volendam maar woont in Middelie: “ja heerlijk he, laat mij maar lekker leven en laten leven. Ik geniet van de privacy zoals ik dat niet zou hebben gehad in Volendam. Niks ten nadele van Volendam hoor want ik kom er graag en heb lieve vriendinnen in Volendam maar dit werkt voor mij beter. Zo ging ik iets later nog studeren, heb ik een jaar in Amerika gewoond maar ook in Amsterdam. Ik week af van standaard door niet huwbaar te zijn op mijn 22e, kom op zeg, laat mij dat zelf bepalen. Het is me gelukt om mijn eigen pad uit te stippelen. Ik ben zo gelukkig in wat ik doe en wat ik heb. Ik ben gelukkig, heb een lieve man die ook voor zichzelf werkt en twee superlieve kinderen”.

Hilda geeft aan dat ze gezond en gelukkig is. Toch, heeft Hilda ook verdriet gehad in haar leven. Hilda verloor haar moeder  toen ze zes jaar oud was. Ze werd plotseling ziek op een vakantieadres. Een van haar twee broers van Hilda is ongeveer 20 jaar geleden overleden als gevolg van een verkeersongeval. Ook de vader van Hilda is inmiddels gestorven. De keerzijde van geluk houdt Hilda overigens  goed op de been en is ze een beresterke vrouw die wel behoorlijk wat heeft bereikt.

Vraag aan Hilda: Heb je een tip voor andere ondernemers?

Hilda: “Ja zeker. Onthoud dat veel ervaring in je vak best een groot risico kan zijn. Je kunt verzanden in sleur en dat het je door je ervaring allemaal wel even aan komt waaien. Blijf daarbij geloven in je eigen kracht, dat is het mooie van ondernemen”.

Wie moeten we de volgende keer interviewen?

Hilda: Dat wordt Esther Ophof! Vraag van Hilda aan Esther:

“Beste Esther, je woont net als ik in Middelie en daarom vind ik het leuk om aan jou mijn vraag voor de ZO te stellen. Je runt met je familie een ambachtelijk bedrijf “Schermer Wijnkopers en Distillateurs”. Je verkoopt “wijnen uit de nieuwe oude wereld”. Kun je daar meer over vertellen en hoe is het gekomen dat is een expertise van jullie is geworden”?

© Zeevang Ondernemers 2024
Ontwerp: De Reclamestudio | Realisatie: Pixel Webdesign