3
1
0
Kerst-webheader
EdamVolendam-CecileMooijerZAAQ
EdamVolendam-WesselsRolluikenZAAQ
ZeevangOndernemers-TrouwenmetManon
ZeevangOndernemers-WimDoets
Ondernemer-in-de-spotlight
KennisMakenMet-Remco
Milatz
Simkopaint-3-generaties-koning
ReneMeijer
Ondernemend-op-pad…-1024x614
RonaldWouda
Verstand-van-bloem-en-plant
Een-mooi-einde
Metaalbewerker
slager-768x461
Martin-Wouda
DominiqueBeets_Hairstyling-Dominique
EstherOphoff-SchermerWijnkopers-1024x467
Gerard Sens Behang- en Schildersbedrijf - zeevangsondernemers.nl
Albin
previous arrow
next arrow

Interview met Jos Karsten van JLD

Geplaatst op:

Antwoord op de vraag van Jeroen van Vliet:

“Jos, jij was iemand die me heeft geboeid bij de Zeevangondernemers. Wat is je volgende innovatie?”

Jos: “Dat wordt voorlopig geen nieuwe innovatie. We zijn al jaren bezig met innovaties en we hebben binnen deze innovaties veel te innoveren. Een nieuwe innovatie erbij, dat gaat gewoonweg niet. Momenteel zijn we bezig om onze innovaties technisch af te ronden en commercieel verder uit te rollen”.

Begin juni, het interview met Jos Karsten staat gepland. Dat was nog een hele klus omdat, wist ik veel, Jos meerdere keren per week ergens naar het buitenland moet. Intercontinentaal weliswaar. Ik had daar geen idee van bij Jos maar in dit interview wordt een hoop duidelijk over Jos, zijn bedrijf en zijn gezinsleven.

Eindelijk een afspraak kunnen maken met Jos in zijn mooie verbouwde boerderij kwam al snel de vraag of we even naar de Purmer konden rijden voor zijn hagelnieuwe machine. Natuurlijk gaan we daar heen want machines zijn altijd erg boeiend. Dat bleek ook ter plaatse in het weiland waar de machine op de kop af 1 dag operationeel was. Wat een mooie compacte machine! Een tweede machine zoals daar stond, is er niet in de wereld. Een mooie foto van Jos was het gevolg en een mooi boeiend verhaal ter plaatse was begonnen. Het was duidelijk. Dit werd niet een “even snel” interview. Al snel bleek ook dat Jos kon boeien zoals Jeroen van Vliet eerder aangaf.

Jos Karsten is begin 50 en is samen met zijn vrouw Germa 12,5 jaar geleden gestart met het bedrijf JLD International BV. Letterlijk op de slaapkamer met een schrijfblok, een laptop en een fax. Het bedrijf JLD is momenteel wereldwijd vertegenwoordigd in damwanden en grondankers. Dat is de hoofdzakelijke business van het bedrijf. Ca. 10 jaar geleden echter begon Jos met het idee om een innovatieve dijkverzwaring te ontwikkelen. Dat plan werd opgezet en na jaren van voorbereiding en uitwerking van een plan kon er gestart worden. Inmiddels is de JLD Dijkstabilisator aan het einde van de ontwikkeling waarbij veel wordt samengewerkt met ministeries, het Hoogheemraadschap en als belangrijkste het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Jos: “Wij hebben uitgevonden dat we dijken redelijk simpel kunnen versterken met apparatuur en materialen. Hoe meer de dijk gaat “hangen”, hoe “sterker” hij wordt bij het gebruik van de JLD-Dijkstabilisator. Wij gebruiken de energie van de dijk die vrij komt wanneer een dijk in beweging is. Dijken zoals jaren geleden bij Wilnis, hadden met ons systeem zeer waarschijnlijk voorkomen kunnen worden.

Waauw, dat was een boeiend verhaal dacht ik aan het begin van het interview, lastig maar mooi om er een goed verhaal van te maken.

Jos is 26 jaar getrouwd, heeft drie kinderen genaamd Jens, Lotte en Diede. Hun voorletters staat meteen voor de naam van het bedrijf JLD. Alle drie studeren momenteel nog. Jos en zijn gezin wonen in een prachtig verbouwde boerderij in Middelie. Dit is het ouderlijk huis van vrouw Germa. Op deze plaats was ook de eerste werkplaats van JLD, gevolgd door een pand op het industrieterrein in Edam. Het huidige pand in De Goorn staat op 11.000 m2 eigen grond. Binnen dat pand is het kantoor, het magazijn en de werkplaats gevestigd en gebeurt alles van wat er wereldwijd wordt geleverd. Het bedrijf heeft 11 personeelsleden. Naast eigen personeel wordt ook veel gebruik gemaakt van ZZP-ers.

Jos: “We zijn gestart met een plan, hebben er zowel privé als financieel veel voor gegeven maar een jaar na de opstart, waren we al finalist bij de KVK voor de International Business Award. Hoe mooi is dat, alleen al door onze ideeën. Dat we er veel voor hebben moeten laten, is het ons allemaal waard geweest. Het heeft ons gevormd tot wat we nu zijn en zijn zeer maar dan ook zeer gelukkig dat we zijn gestart. Het had overigens ook anders af kunnen lopen maar gelukkig hebben we alles mee gehad wat mee kon zitten. Natuurlijk heb je tegenslagen maar als je op een gegeven moment ziet dat je droom uitkomt, is het je dat allemaal waard. Spreekwoordelijk gezegd zijn we er erg rijk van geworden. Het is een jongensboek dat ik aan het schrijven ben en iedere dag lijkt wel weer een nieuwe bladzijde bij te komen. We zijn binnen het programma POV-Macrostabiliteit een grote ontwikkeling. Samen met het hele ontwikkelteam en de super collega’s bij JLD hebben we het zover heeft gebracht en daar zijn we heel trots op.   Dat mag toch wel genoemd worden”.

 

Gelukkig heeft JLD de financiering goed op orde van de innovatie van dijkverzwaring. Hier wordt door de overheid en het Hoogwaterbeschermingsprogramma veel in geïnvesteerd. “Dat moet ook als we onze voeten droog willen houden”.

Vraag aan Jos: Je geeft aan dat je er veel voor hebt moeten laten maar wat heeft het je verder opgeleverd?

Antwoord: Heel veel, het is een verrijking van ons leven in vele opzichten gebleken en we maken deze reis samen. Daarnaast ben al 26 jaar getrouwd, ik heb vrienden, we hebben onze kinderen thuis wonen, zijn gezond en gelukkig. Wat wil ik nog meer?”

Vraag aan Jos: Wat voor soort werkgever ben jij eigenlijk?

Antwoord: “We hebben een ziekteverzuim van 0,0%.

Jos geeft aan dat dat zijn antwoord is, dat was even schakelen want dat had ik niet verwacht.

 Vervolg; ik ben een bevlogen werkgever die zijn medewerkers veel ruimte en vrijheid geeft  om te handelen en te ontwikkelen. Daarnaast ben ik consequent en rechtvaardig. Met goede communicatie en een lach is veel te realiseren.

Jos heeft lef, durf en doorzettingsvermogen. Hij kan niet tegen zeurpieten, onrecht en draait er niet om heen. Dat heeft hem gemaakt tot wat hij en zijn bedrijf nu is:

“Ik zal mijn doel bereiken wat ik voor ogen had, en dat is mijn grote droom, een deel van de IJsselmeerdijk verstevigen”. Dus als het eenvoudig was, dan heeft een ander het al gedaan.

Jos als echtgenoot: “Als het binnenkort rustiger wordt, zie je hem dan graag de hele dag thuis? Antwoord van Germa; “nou ik moet er niet aan denken Ha ha ”.

Jos als vader: “De kinderen zijn alles voor me, we zeggen alles tegen elkaar en we zijn graag bij elkaar in de buurt”.

Tip van Jos: “Blijf je eigen koers varen en ga niet mee met anderen als het niet in jouw lijn ligt”.

Wie moeten we de volgende keer interviewen?

Jos: Dat wordt Hilda Kwakman van Amica Advocatuur:

Hilda, op je website geef je aan dat er twee krachten zijn die jou drijven; “Het procederen in de rechtszaal als jou arena” en “Zij aan zij werken met mijn cliënt(en) om de weg vrij te maken naar een nieuw en gelukkig leven”. Heb jij sinds de oprichting van Amica Advocatuur op 02-07-2008 (jubileum!) nog steeds dezelfde krachtenbron en hoe hou je deze scherp?

 

Tekst: Albin Zwiers   |   Foto: Robert Swart

© Zeevang Ondernemers 2024
Ontwerp: De Reclamestudio | Realisatie: Pixel Webdesign