3
1
0
Kerst-webheader
EdamVolendam-CecileMooijerZAAQ
EdamVolendam-WesselsRolluikenZAAQ
ZeevangOndernemers-TrouwenmetManon
ZeevangOndernemers-WimDoets
Ondernemer-in-de-spotlight
KennisMakenMet-Remco
Milatz
Simkopaint-3-generaties-koning
ReneMeijer
Ondernemend-op-pad…-1024x614
RonaldWouda
Verstand-van-bloem-en-plant
Een-mooi-einde
Metaalbewerker
slager-768x461
Martin-Wouda
DominiqueBeets_Hairstyling-Dominique
EstherOphoff-SchermerWijnkopers-1024x467
Gerard Sens Behang- en Schildersbedrijf - zeevangsondernemers.nl
Albin
previous arrow
next arrow

Simon, Simon en Simon Koning uit Oosthuizen

Geplaatst op:

Zaterdagmiddag, rond theetijd werd ik hartelijk ontvangen in de mooie boerderij aan het Oosteinde 68 te Oosthuizen. De koffie en thee stond klaar, verzorgd door de vrouw van Simon Koning sr. Simon Koning sr. was zelf helaas verhinderd maar dan hebben we altijd Simon jr. en Simon jr+. nog, snapt u het nog? Het werd mij al vrij snel duidelijk tijdens het interview. Simon sr. van 76 jaar oud, Simon jr. van 52 jaar oud en Simon jr+ van 22 jaar oud. Hoe maak je een interview leesbaar met drie heren en kapiteins die Simon heten.

Tijdens de koffie bleek al vrij snel dat “oma” ook behoorlijk verstand van zaken heeft en wel degelijk betrokken is bij het bedrijf. Ze corrigeert daar waar nodig en verstaat alles dondersgoed. Ik kon er op rekenen dat ze haar zegje deed als Simon jr. en jr+ even te lang aarzelden. Al snel kreeg ik een nostalgisch gevoel en het lijkt wel of iedereen hier welkom is. Dat beaamt Simon jr. ook want de deur staat altijd voor iedereen open: “Als er een vertegenwoordiger onder de middag komt, krijgt die ook een bord eten”.

Zoals Henk Boonstra vroeg aan Simon jr, wie gaat zijn bedrijf ooit voortzetten bleek al vrij snel dat jr+ de ambitie heeft om het bedrijf later over te nemen. Daar is overigens nog geen sprake van want zelfs sr. is nog niet  met pensioen en loopt met zijn leeftijd nog dagelijks op de zaak rond. Hij verzet daarbij bergen met werk. Jr+  hoeft nog niet vrij snel te rekenen op een overname want Simko Paint is een hecht en echt familiebedrijf. Daar waar het bedrijf in ’88 werd overgenomen van de familie Koole als agrarisch loonbedrijf, is het vanaf 1997 Simko Paint en richt het bedrijf zich op het spuiten van onderdelen. Dat kunnen onderdelen zijn van machines, hele graafmachines maar ook het fijne werk zoals een keukenkastje. Mij werd duidelijk dat de heren alles in alle kleuren kunnen spuiten die de klant wenst.

Simon: “Overal waar verf op moet, kunnen wij voorzien van de juiste verf en de juiste kleur. Denk daarbij aan onderdelen van machines, zelfs houten bankjes van de particulier, tracktorwielen, deuren en noem maar op. We hebben ons een gespecialiseerde techniek eigen gemaakt, dat heet elektrostatisch. Op die manier spuiten we de meeste onderdelen dat terug te zien is in de kwaliteit van ons werk. Door elektrostatisch te spuiten, hebben we ook een behoorlijke besparing op verf en dus een besparing op kosten maar zeker ook voor het milieu. Daar heeft ieder bedrijf rekening mee te houden, zeker wij als spuiterij en noemen we ons zelf best wel innovatief als het om de keuze van materialen gaat”.

Op mijn vraag of ze ook bijvoorbeeld auto’s spuiten geeft Simon jr. aan dat dat het meest makkelijke voor hem zou zijn maar wordt niet gedaan. Restauratieprojecten worden wel gedaan maar hele auto’s hebben de heren Koning geen tijd meer voor. Daar heeft de klant geen geduld voor en zijn ze niet echt meer op ingericht. Simon jr.: “In de delen waar we goed in zijn is het “one stop shopping”. Je legt bij ons een opdracht neer en pakken deze van A tot Z aan. Ook wanneer er aan onderdelen aanpassingen of herstelwerkzaamheden moet worden verricht. In de werkplaats hebben we alle machines om het de klant naar de zin te maken en zo een totale service te kunnen bieden aan de klant.”

In de werkplaats staat een grote graafmachine waar de opdrachtgever heeft gevraagd om de machine in de juiste kleuren te spuiten. In plaats van een nieuwe machine laat de klant het spuitwerk verrichten en is vele malen goedkoper dan een nieuwe kraan. Ik heb begrepen dat alleen al het afplakken een aantal dagen werk is. Zelfs het de- en monteren van de onderdelen wordt door Simko verzorgd. Ik keek mijn ogen uit in de spuitcabine, de straalcabine, de afbouwplaats en noem maar op. Aan werk bij Simko geen gebrek want het lijkt wel of het niet stopt zoals Simon jr aangeeft.

Simon jr+: “Ik ben al voor een deel eigenaar van het bedrijf en zit al in de VOF, al was het geen gespreid bedje. Ik moet er keihard voor werken. Als ik mijn hobby motorcrossen wil oppakken maar het werk moet af, dan heb ik toch echt de wekker een uurtje eerder te zetten. Overigens doe ik dat graag want ik weet nu al dat ik het bedrijf wil voortzetten en wil ik mezelf voor 100% voor inzetten. Daar hoort hard werken bij”.

Oma: “Ja, hij heeft mijn deel overgenomen (zegt ze trots over haar kleinzoon) maar we werken niet voor de gezelligheid, er moet wel wat gebeuren”.

Simon jr. geeft aan dat ze veel vrijheid hebben binnen het bedrijf en dat ze met een eigen bedrijf als deze, nooit echt vrij zijn. Helemaal omdat het bedrijf aan huis is gevestigd. Het sluipt er in dat je 7 dagen per week aan het werkt bent maar daar wordt voor gewaakt. In principe is het bedrijf van 08.00 tot 18.00 uur geopend. Ze werken met z’n vieren:

Simon sr.

Simon jr.

Simon jr+.

Mark Jonk.

Mark werkt momenteel tijdelijk in afwachting dat hij kan beginnen bij defensie, ook een leuke baan natuurlijk maar voorlopig is hij 5 dagen per week te vinden bij Simko. Hij houdt zich veel bezig met voorwerk, schuren, ontvetten en onderhoud. Simon jr+  houdt zich bezig met spuitwerk. Simon jr. houdt zich ook bezig met spuitwerk. Simon sr. houdt zich bezig met allerlei hand en spandiensten, vaak niet het lichtste werk maar respect voor hem met welke werkzaamheden hi nog verzet op die leeftijd.

Vraag aan Simon wat hij mee wil geven aan de collega ondernemer: “Nooit opgeven, blijf jezelf, blijf je eigen ding doen, schoenmaker hou je bij je leest en dus je eigen kennisgebied. Gun een ander ook wat. Besteed werk uit als je iets niet weet of kunt en zoek daarmee de samenwerking. Ik werk zelf graag met collega-ondernemers. Ook om ze wat te gunnen maar ook om de samenwerking te zoeken, dan krijg je dat terug. We hechten daarnaast veel waarde aan vaste klanten maar ook aan vaste leveranciers. Dat levert je zo veel op als het er op aan komt”.

Op de vraag wie de volgende keer moet worden geïnterviewd heeft Simon jr. wel zijn huiswerk gedaan maar beide ondernemers waren al eens aan de beurt geweest. Daarom wordt het de volgende keer: “Rene Meijer, de verzekeringsman aan de Ambachtsweg: Wordt je kantoor al te klein Rene?” 

Het was een leuk interview met wederom een ondernemer waarvan je niet de weet hebt wat er gebeurt. Tot de volgende keer.

Albin Zwiers

Foto: Christy Rijser

 

© Zeevang Ondernemers 2024
Ontwerp: De Reclamestudio | Realisatie: Pixel Webdesign