3
1
0
Kerst-webheader
EdamVolendam-CecileMooijerZAAQ
EdamVolendam-WesselsRolluikenZAAQ
ZeevangOndernemers-TrouwenmetManon
ZeevangOndernemers-WimDoets
Ondernemer-in-de-spotlight
KennisMakenMet-Remco
Milatz
Simkopaint-3-generaties-koning
ReneMeijer
Ondernemend-op-pad…-1024x614
RonaldWouda
Verstand-van-bloem-en-plant
Een-mooi-einde
Metaalbewerker
slager-768x461
Martin-Wouda
DominiqueBeets_Hairstyling-Dominique
EstherOphoff-SchermerWijnkopers-1024x467
Gerard Sens Behang- en Schildersbedrijf - zeevangsondernemers.nl
Albin
previous arrow
next arrow

Ondernemersuitje naar DFDS en Nieuwe Zeesluis

Geplaatst op:

Zondagmorgen vroeg stond de bus van Rijnders Reizen al te ronken aan de Sluisweg in Oosthuizen. De schitterende dubbeldekker van Boy bracht ons naar de veerdienst in IJmuiden. Een thuisbasis van de rederij DFDS. Zij verzorgen diverse overtochten tussen Nederland, Frankrijk, Engeland en Schotland. Daarnaast hebben ze ook nog routes tussen wat scandinavische steden. Bij aankomst moesten we officieel door de douane en gelukkig had iedereen gehoor gegeven aan de vele oproepen van Monica vooral niet je paspoort te vergeten. Aan boord werden we verwelkomd met een heerlijke koek ‘Danisch’ en koffie.

De groep telde 75 personen die in drie groepen werd verdeeld. Eerst helemaal naar boven, naar de brug (stuurkamer). Daar wachtte de Deense kapitein ons op en vertelde over de instrumenten, de werkzaamheden, verantwoordelijkheden en gaf antwoord op alle vragen. Daarna helemaal naar beneden richting de machinekamer.

 

Waar het bovendeks vooral ruim en redelijk luxueus is opgezet, wordt het naarmate je verder naar beneden gaat steeds krapper en lager. Voordat we de machinekamer betreden krijgen we oordoppen. Je hebt toch vantevoren een beeld van zo’n kamer. Vies, warm, stank, donker etc… Maar behalve de warmte was het opvallend schoon en goed verlicht. De ruimte is echt een bedrijf opzich en verdeeld over verschillende compartimenten en levels. De gigantische machines die duizenden PK’s produceren ogen gedateerd maar degelijk. Ondanks de oordoppen hoor je continu een harde ruis van draaiende motoren. De enthousiaste medewerker ter plaatse probeert wel het een en ander te vertellen, maar het is eigenlijk niet te volgen. Snel naar de frisse lucht…

We mogen een blik werpen in de hutten. Mocht je claustorfobisch zijn, bedenk je dan nogmaals of je een overtocht gaat boeken. Maargoed, je komt daar om te slapen zullen we maar zeggen. Op het schip is een casino, bar en club. Ook is er entertainment voor de kinderen, a-la carte en een buffetrestaurant. En in die laatste wacht een uitgebreid buffet op ons.

We springen met een volle buik in de bus. Deze brengt ons naar het nabij gelegen SHIP. Een informatiecentrum over de in aanleg zijnde grootste zeesluis ter wereld. Diverse partijen als provincie, gemeentes en bedrijven ondersteunen dit miljoenen project. Het belang is dan ook groot. Ruim 75.000 arbeidsplaatsen zijn direct of indirect afhankelijk van een goede doorstroming. Voor nu, maar zeker ook in de toekomst met steeds groter wordende schepen.

 

Na een welkom en korte presentatie worden we meegenomen het centrum in, waar een grote ruimte is omgebouwd tot schaalmodel van alle sluizen in IJmuiden die uitmonden in de Noordzee. Ze liggen allemaal naast elkaar en geven gelijk een goede weergave van de evolutie die de haven in de afgelopen ruim 140 jaar heeft doorgemaakt. In 1876 werd de Kleine Sluis en de Zuidersluis in bedrijf genomen. Deze waren respectievelijk 69 om 120 meter lang. De bouwkosten waren omgerekend € 686.000,-. De Nieuwe Zeesluis is 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep en kost nu € 848.000.000,-. Laten we hopen dat het inclusief btw is.

 

De cijfertjes maken het toch lastig om te begrijpen hoe uniek het project is. Welke facetten er om de hoek kijken en krachten die opgevangen moeten worden. De innovaties die hier worden gedaan, dienen straks hopelijk als exportproduct. Hiermee zetten we ons land toch weer mooi op de kaart. Ook is er nog een interactieve presentatie die goed in beeld brengt welk gebied afhankelijk is van de sluizen bij IJmuiden. Je maakt in 5 minuten een vaartocht met verschillende boten vanaf zee tot en met het IJ bij het Centraal Station van Amsterdam. We vervolgen onze rondleiding naar het dak van het gebouw gebracht, waar we een prachtig uitzicht hebben over het gehele gebied. De betonfabrieken voor de aanleg van de Nieuwe Zeesluis, IJmuiden, TATA Steel en de overige sluizen. Alle maten boten komen voorbij en in de verder zien we een hele zwerm kite-surfers. Het prachtige weer maakt het dan ook helemaal af. Tijd voor een Borrel.

 

Het bestuur bedankt alle aanwezigen voor een geslaagde en vooral gezellige dag.

© Zeevang Ondernemers 2024
Ontwerp: De Reclamestudio | Realisatie: Pixel Webdesign